V centre pre obnovu rodiny Dorka nájdu útočisko ľudia v núdzi

25.03.2013 Prešov

Prešov 25. marca (TASR) – V budove bývalej materskej školy na prešovskom sídlisku Šváby, ktorú pred necelým rokom začali rekonštruovať, dnes slávnostne otvorili Centrum Dorka pre obnovu rodiny v Prešove.
Manažér projektu Radoslav Dráb konštatoval, že prví klienti sa nasťahujú v priebehu apríla, ale rekonštrukčné práce by mali trvať minimálne ešte jeden rok, pretože sa počíta s väčšou kapacitou.
Projekt realizuje Nadácia DeDo – Solidarita s deťmi z detských domovov a Spoločnosť priateľov detí z detských domovov (SPDDD) Úsmev ako dar. Náklady na komplexnú obnovu objektu vypočítali na 2,6 milióna eur, pričom mesto realizátorovi budovu prenajalo na 40 rokov za symbolickú sumu.
„Podľa našich výskumov, polovica detí by v detských domovoch vôbec nemusela byť, ak by s tými rodinami niekto intenzívne pracoval. Treba teda pomôcť rodine, keď vidíme, že začína zlyhávať,“ vysvetlil predseda SPDDD Jozef Mikloško.
Sieť krízových centier Dorka má za sebou niekoľkoročnú prax a podľa slov predsedu správnej rady Nadácie DeDo Jozefa Ondáša jej úlohou je vyviesť rodiny z krízy a postaviť ich znovu na vlastné nohy.
V takejto krízovej situácii sa ocitli aj manželia Ingrid a Miroslav, ktorí majú štyri deti. Rodičia pani Ingrid prišli o dom, kde všetci spolu žili.
„Bývali sme s rodičmi a zostali sme bez strechy nad hlavou. V krízovom centre neváhali, hneď nás prijali, lebo by sme zostali bývať na ulici aj s deťmi. Nechceli sme aby nám ich zobrali do domova, urobili sme všetko, aby sme o ne neprišli,“ hovorí Ingrid.
Jej manžel verí, že sa rozhodli správne, keď zaklopali na dvere centra v Košiciach. Dnes má prácu a všetci spolu sa presťahovali do Jasova, kde im v ďalšom zariadení vytvorili podmienky pre rodinný život.
V rámci prvej etapy prestavali v Prešove jeden pavilón, ktorý bude slúžiť približne 40 klientom. Malo by ísť o osamelých rodičov, matky s deťmi, prípadne ucelené rodiny, ktoré stratili strechu nad hlavou a potrebujú akútnu pomoc.
„Dokopy sa preinvestovalo viac ako 300.000 eur v podobe finančných darov, materiálnych darov viac ako 55 firiem a urobilo sa veľa vďaka práci dobrovoľníkov,“ povedal Dráb. Pripomenul, že z pôvodnej budovy v podstate zostáva iba skelet, bolo potrebné vybudovať kompletné inžinierske siete, vymeniť okná, zatepliť objekt a vybaviť interiér.
„Po ukončení záverečnej etapy by tento objekt mal poskytovať pomoc viac ako 90 osobám," doplnil manažér projektu. Zariadenie bude poskytovať služby klientom predovšetkým s prešovského regiónu.
Pripomenul, že v objekte bude sídliť aj denný stacionár Svetielko pre deti s kombinovaným postihnutím, ktoré prevádzkuje OZ Viera-láska-nádej. V centre vznikne približne 10 pracovných miest a rovnako by tu mala časom vzniknúť chránená dielňa, ktorá by mohla dať prácu takmer 30 ženám.
 

Vyberte región

mark